EIT Food EWA – podrška ženama poduzetnicama u poljoprivredno-prehrambenoj industriji

U suradnji s EIT Food inicijativom, Lean Startup Hrvatska pokreće EWA program s ciljem pružanja podrške poduzetnicama u ranoj fazi njihove karijere kako bi uspješno razvili održivo poslovanje. EWA je u potrazi za hrvatskim poduzetnicama koje imaju ideju ili razmišljaju o poboljšanju poljoprivredno-prehrambene industrije. 

Empowering Women in Agrifood Croatia

Iako je u Europi više žena (52%)  nego muškaraca, poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u EU. Zbog različitih čimbenika, poduzetništvo je trenutno privlačnije muškarcima nego ženama. Prema najnovijim statistikama koje je objavio Europski statistički ured situacija je još nepovoljnija u ruralnim područjima i poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama gdje žene u vrlo malom postoku zauzimaju vodeće uloge . U 2016. godini žene su zauzele samo 28% vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim farmama u Europskoj uniji, s izrazito niskom stopom među ženama iz RIS regija.

Nadalje, nedostatak zastupljenosti žena u ruralnim područjima ne utječe samo na razvoj poduzetničkog ekosustava, već se žene suočavaju s mnogim drugim preprekama koje ih sprječavaju da u potpunosti razviju svoje potencijale. Upravo zato, a posebno u ruralnim područjima, žensko stvaralaštvo i poduzetnički potencijal se nedovoljno iskorištavaju kao izvori gospodarskog rasta. Europska komisija radi sa zemljama EU-a kako bi prevladala ove izazove i potaknula više žena da pokrenu vlastito poslovanje.

U sklopu programa, Lean Startup Hrvatska će odabrati 10 sudionika za sudjelovanje u 6-mjesečnom programu koje će im ponuditi personalizirano mentorstvo, sesije umrežavanja, radionice, konzultacije sa stručnjacima i pristup međunarodnoj digitalnoj platformi s mogućnošću dobivanja sredstava do 10.000 eura.

EWA Croatia

Online treninzi

Odabrane poduzetnice sudjelovati će u 6-mjesečnoj poduzetničkoj edukaciji i imati pristup resursima za učenje.

Mentorstvo/stalna podrška

Više od 20 sati personaliziranog mentorstva od stručnjaka iz industrije te pristup besplatnom EIT Food Startup priručniku.

Snaga zajednice

Sve sudionice programa će imati pristup EWA zajednici koja okuplja preko 200 mentora i poduzetnica unutar poljoprivredno-prehrambenog ekosustava.

Mogućnosti financiranja

Korisnice će imati priliku osvojiti novčanu nagradu do 10.000 eura, otkriti druge EIT Food programe  i pristupiti investitorima, poslovnim anđelima i korporacijama.

Tijek programa

  1. Odabir kandidatkinja za ulazak u program: prijava do 13. lipnja 2022.
  2. Početak programa: lipanj
  3. Matchmaking aktivnost: 2. srpnja 2022.
  4. Radionice i treninzi: srpanj-studeni, 2022.
  5. Pitch projekata i umrežavanje: studeni

Program se realizira već dvije godine, a ove godine provodit će se u 11 zemalja gdje će priliku za sudjelovanjem dobiti 110 žena.

Program uključuje podršku, obuku i personalizirano mentorstvo u trajanju od šest mjeseci te novčane nagrade u iznosu do 10.000 eura. Projekt traje od srpnja do prosinca 2022. godine te je sudjelovanje u potpunosti besplatno.

Prijava u program

Za sudjelovanje u programu potrebno je posjetiti EWA Aplications 2022 web stranicu, odabrati zemlju u kojoj se projekt provodi (Croatia), kliknuti na F6S prijavnu formu, prijaviti se putem maila, Facebook ili LinkedIn računa te ispuniti tražene podatke.

Prijave su otvorene do 13. lipnja. Više informacija pronađite ovdje (na engleskom).

Q&A session

Lean Startup Hrvatska za sve zainteresirane organizira Q&A session 2.6. u 10 sati putem Zooma. Ukoliko imate pitanja vezana uz sudjelovanje ili želite saznati više o EWA programu, prijavite se putem poveznice https://bit.ly/ewaqa26 

O EIT Food inicijativi

EIT Food je vodeća inicijativa u inovaciji hrane u Europi. Radi na tome da prehrambeni sustav bude održiviji, zdraviji i pouzdaniji. Jedna je od osam inovacijskih zajednica koje je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), organizacija koja je neovisna o EU-u, a osnovana je 2008. za promicanje inovacija i poduzetništva.

Konzorcij se sastoji od više od 100 subjekata, uključujući ključne industrije, vodeće tvrtke u ovom području, startupe, istraživačke centre i sveučilišta iz 16 zemalja članica EU. Sjedište juga Europe uspostavljeno  je u Španjolskoj (u Madridu i Bilbau) i radi s partnerima kao što su: Acesur, AIA, Angulas Aguinaga, AZTI, Caviro, Consiglio Nazionale delle Ricerche, CSIC, AN Group, Granarolo, Hub Innovazione Trentino , Inalca, Međunarodni iberijski nanotehnološki laboratorij (INL), Mondragon Corporation, PeakBridge, Strauss, Technion, UAM, UNITO, Sveučilište u Bologni i Institut za poljoprivredna istraživanja Volcani.

FAQ

Koje uvjete moram ispuniti kako bi postala dio EWA programa?

  • Poduzetnica si sa strašću prema poljoprivredno-prehrambenom sektoru
  • Imaš poslovnu ideju i hrvatska si državljanka
  • Ukoliko imaš registriranu tvrtku, ne smije biti starija od dvije godine
  • Niste prikupili investicije u iznosu većem od 30.000 eura
  • Predana si i spremna za sudjelovanje u svim aktivnostima programa

 

Je li sudjelovanje u programu besplatno?

Da, sudjelovanje je u potpunosti besplatno za sve poduzetnice s interesom za inovacije i poduzetništvo u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

 

Koji je radni jezik programa?

Radni jezik programa je hrvatski jezik.

 

Hoće li se aktivnosti provoditi online ili uživo?

Jedan dio programa provodit će se online, a pojedine aktivnosti održat će se uživo.

 

Pokrivaju li se troškovi sudjelovanje?

EIT Food će svim sudionicama osigurati nagradu u bruto iznosu od 800€ u svrhu pokrivanja troškova sudjelovanja u programu.

 

Prijava se odnosi na one koji već rade u tom sektoru, imaju iskustvo ili samo ideju?

Program je namijenjen za sve žene koje imaju ideju za unapređenje poljoprivredno-prehrambenog sektora i interes za inovacije te su voljne sudjelovati u aktivnostima programa.

 

Može li se prijaviti još netko sa mnom u paru (muška osoba)?

Može, važno je samo da voditelj projekta bude ženska osoba.

 

Moraju li drugi članovi tima biti hrvatski državljani?

Ne, jedino je važno da voditeljica programa bude hrvatska državljanka. 

 

Je li moguće održavanje edukacija popodne?

Pojedini dijelovi programa su fleksibilni i njihovo održavanje će biti moguće u popodnevnim satima i vikendima, a termini nekih događaja su unprijed isplanirani.

 

Ima li mjesta nutricionistima u ovom programu?

Naravno, i nutricionisti su dobrodošli.

 

Postoji li dobno ograničenje?

Ne, program je namijenjen svim poduzetnicama bez obzira na njihovu dob.

 

Potrebno je hrvatsko državljanstvo, a što je s boravištem?

Obzirom da će se događaji održavati u Zagrebu, svakako je potrebno da se polaznice nalaze u Hrvatskoj kako bi mogle prisustvovati.

 

 

 

 

———

 

Za više informacija: ewa@leanstartup.hr