Kroz 15 projekata i 82 održane radionice za 900 polaznika 2022. je bila godina značajnih projekata i inovacija

Mudra poslovica govori da svijet nismo naslijedili od svojih predaka već ga posudili od naših potomaka.  U duhu ovih misli, proteklu godinu smo započeli i završili u razvoju vještina i način razmišljanja kod onih najmlađih. Zdravlje, zelena tehnologija i održiva proizvodnja hrane, riječi su koje smo često izgovarali tijekom programa i slušali kroz pitcheve timova koji su ih završili.   Kako bi se podsjetili na najdraže trenutke i podijelili ih s vama, sastavili smo kratki pregled projekata kojima smo u prošloj godini napravili pozitivne promjene. 

Tako smo ove godine organizirali, proveli i dovršili čak 15 projekata i 3 meetupa kroz 4 države koji su svojim zanimljivim temama ostavili trag u području razvoja inovacija u  zdravstvu, poljoprivredi, prehrambenoj tehnologiji, IT-u te zelenim tehnologijama. 

Time smo pružili podršku i edukacije startup, poduzetničkoj i akademskoj zajednici u primjeni alata za učinkoviti razvoj novih proizvoda i usluga te u svoje djelovanje tijekom 2022., godine uključili preko 900 pojedinaca, trenutnih ili budućih poduzetnica i poduzetnika. 

U nastavku dajemo kratki pregled projekata, meetupa, radionica i edukacija u nadi da ćemo prenijeti bar dio emocija kojima smo provodili ove projekte.

Izdvojeni projekti

U sklopu projekata održali smo sveukupno 82 radionice. Kako je ova brojka prevelika da bismo se osvrnuli na baš svaku od njih, izdvajamo one najzanimljivije.

Prvu radionicu održali smo 10.01 u sklopu projekta StartMeUp Burch 2022 te time započeli ovu uspješnu godinu. Natjecanje smo prilagodili hibridnom tipu, a da pritom ne bude monotono, korišten je inovativan koncept gamifikacije. Točnije, za svaki zadatak kreirane su aktivnosti i misije na platformi nakon čega su polaznicima dodijeljeni bodovi. Tom prilikom, sudionici su razvojem svojih ideja bili dio igrice u lovu na bodove.

StartMeUp Burch

Posljednju radionicu u ovoj godini održali smo 10.12. kroz projekt VetroChallenge. Vetro Challenge  približio je važnost održivog gospodarenja otpadom i ulogu staklene ambalaže djeci osnovnoškolske dobi. 

Učenici su krajem izazova kreirali 6 finalnih rješenja koja su imali prilike predstaviti pred stručnim žirijem. Svoja rješenja timovi će imati prilike razvijati i nakon natjecanja, a ono što su ovdje naučili, kažu, pamtit će do kraja života.

VetroChallenge

Godina je započela i završila s onim najmlađima te smo u konačnici kroz projekte u 2022.-oj godini uključili više od 12 škola te više od 250 djece u dobi mlađoj od 18 godina.

Na ovaj način omogućili smo im dolazak do informacija koje nemaju prilike dobiti  kroz formalno školovanje . Putem provedenih ispitivanja o zadovoljstvu, prosječno 95% učenika navodi kako bi sličnih edukacija trebalo biti više, te kako bi iste rado preporučili školskim prijateljima. 

Najbrojnija skupina u našim aktivnostima ipak su bili mladi u dobi između 18-25 godina kojih je bilo nešto više od 40% od svih polaznika naših radionica, projekata, meetupa ili edukacija.

Kroz projekte za mlade poduzetnike 24 tima s nešto više od 60 članova, dovršilo je predinkubacijske programe te došlo do finalnog Demo dana. Ovdje bi svakako izdvojili projekte kao što su:

Kroz ove projekte timovima je uručeno preko 200 000 kuna za daljnji razvoj njihovih projekata, te je velik dio njih u ovoj godini počeo ostvarivati i svoje prve prihode! 

TeamUp meetupovi

Nastavno na tradiciju održavanja meetupa za zajednicu, ove godine smo, u suradnji s partnerima, organizirali i održali tri uspješna meetupa:

TeamUp meetup je jedinstven događaj koji smo osmislili kako bi startupe u ranoj fazi povezali sa svojim prvim suosnivačima, suradnicima i zaposlenicima. Isto tako, TeamUp pruža priliku svim pojedincima koji se žele okušati u startup poduzetništvu da to i učine. 

Sudionici su dokazali kako hrvatski startupi ne zaostaju za onim svjetskim te su se na panelu predstavile tvrtke kojima su teme naših meetupa svakodnevica. Pričali smo o gorućim temama kroz tri industrije te smo omogućili zainteresiranima način da se uključe te pronađu karijeru u brojnim startupima u ranoj fazi. Otvorene pozicije u svakom trenutku možete pogledati ovdje. 

Web3

Kroz TeamUp su nastala mnoga nova poznanstva, poslovna partnerstva, ali i prijateljstva. U narednoj godini ne namjeravamo stati pa tako nastavljamo s održavanjem TeamUp meetupa i u 2023.-oj godini. Pozivamo Vas da pratite naše društvene mreže LinkedIn, Facebook i Instagram kako ne bi propustili iduća druženja.

Što smo naučili i kako ćemo to iskoristiti za pozitivne promjene

Ovogodišnja inovacijska događanja objedinila su znanja i iskustva svih sudionika, kako polaznika, tako i predavača i mentora. Kao i svake godine, kroz svoje djelovanje nastojali smo ostaviti trag u razvoju inovativnosti, poduzetništva i poduzetničkog znanja u Hrvatskoj te doprinijeti stvaranju zdrave ekonomije.

Kroz provedene projekte uvijek nastojimo probleme sagledati kroz izazove koje potom rješavamo pomoću već dostupnih ili interno razvijenih metodologija. Sve skupine sudionika , od onih najmlađih, do onih starijih, poučavamo sagledavajući njihove individualne potrebe uz osobni pristup. Kroz dugogodišnje iskustvo, ovaj način rada još jednom se pokazao kao odlična praksa, dok povratne informacije naših korisnika govore isto. 

LeanStartupHrvatska

“Sve radionice su bile iznimno zanimljive, motivirajuće i ono što se meni jako svidjelo, interaktivne. Stalno smo sudjelovali s raznim zadacima i kvizovima što je predavanja učinilo dinamičnim i zabavnim. Miro i Filip su odlični predavači, osim što naravno imaju znanje, znaju to znanje prezentirati i prenijeti na druge. Svakome bih preporučila radionice iako možda trenutno ne razmišljaju o pokretanju startupa ili vlastitog posla jer će naučiti kako pristupiti nekome problemu i sistematizirati ga. A tko zna možda ih i motivira da se okušaju u poduzetničkim vodama.”– rekla nam je polaznica projekta “Mala škola inkubacije” Dora Mlinarić

U narednoj godini želimo nastaviti neke od projekata na dobrim temeljima ali  se sustavno posvetiti rješavanju novih izazova u segmentima održivosti, socijalne uključenosti, ali i zapostavljenih sektora u Hrvatskoj. 

Iza svega stoji uigran tim i pouzdani partneri

LSH tim

Znanje se povećava kad se dijeli. Inspiracija također. To smo doživjeli na svakom našem događanju, radionici, Hackatonu, natjecanju ali i u našem timu. Iako smo mali, naši projekti često su nas prerasli, a njihovi rezultati nadmašili su očekivanja mnogih. 

Ovim putem želimo se zahvaliti svim partnerima, sponzorima, mentorima i sudionicima projekata, meetupa, radionica i edukacija – njih više od 900 koji su s nama bili u ovoj izazovnoj i uspješnoj 2022.-oj godini!

Iznimno nas je veselilo pratiti prve korake perspektivnih poduzetnika te njihov daljnji rast i razvoj kao i njihovu suradnju s ostalim dionicima naših aktivnosti. Njihovim uspjesima se zajedno veselimo te im ovim putem želimo poručiti da nas svakodnevno motiviraju svojom voljom, željom i ustrajnošću! 

Pregled godine u nekoliko fotografija možete pogledati u videu:

Želiš li i ti biti dio promjene?

Poticanje pozitivnih promjena jedna je od glavnih misija Lean Startup Hrvatske. Promjene čine kreativni i ambiciozni ljudi svojim idejama. Upravo zbog toga, svaka nova ideja, projekt ili inicijativa potiče nas i inspirira te smo uvijek otvoreni za suradnju na novim projektima.

Ako želiš biti dio svijeta promjena, imaš želju i ambiciju pomoći u stvaranju i opstajanju novih ideja na našem tržištu, javi nam se.

P.S. Više poduzetničkih znanja, vještina i prilika šaljemo u Inovacijskom Bento Boxu , na koji se možeš prijaviti ovdje

Kategorije
Najnovije objave