VIDEO: Poduzetnici savjetuju koje startup alate koristiti

VIDEO: Poduzetnici savjetuju koje startup alate koristiti

Preko trnja do zvijezda – iliti preko inkubatora, akceleratora i mentora do uspjeha. S razvojem startup scene navedeni formati su došli u središte pažnje, a ako niste sigurni koji od njih je primjeren vašem poslovanju, odgovore donosimo u nastavku teksta.

Inkubatori i akceleratori – iliti tamo gdje vaše ideje susreću tržište

Inkubatori i akceleratori su centri za poticanje razvoja poslovanja mladih inovativnih tvrtki. Glavna razlika između ova dva formata je u tome što su inkubatori primjereniji mladim tvrtkama koje tek žele doći na tržište sa svojom idejom, dok su akceleratori primjereniji za tvrtke koje su došle do zrelije faze te su spremne za puni izlazak na tržište. 

Ivan Burazin, osnivač i & CEO Codeanywhere je bio dio akceleracijskog programa Tech Starsa u Bostonu. Ivan kaže da je sam program trajao 3 mjeseca, a kroz program su  naučili kako da postanu tvrtka ili kako je slikovito opisao “prije su bili kauboji, nakon izlaska su postali prava firma”

Svoje iskustvo na vrlo sličan način opisuje i Armando Matijević, osnivač & CEO SplitX-a. Armando je prošao kroz akceleracijske programe u Montrealu u Kanadi, a potom i u Boost Vc-iju u San Franciscu. Nakon povratka u Hrvatsku, a osnažen novim iskustvima i znanjima, Armando je počeo raditi na razvoju akceleratora koji u viziji opisuje kao akcelerator s najjačim communityijem na svijetu

Više o njihovim iskustvima korištenja akceleracijskih programa može saznati u video snimci.

Mentori kao prečica do bržeg uspjeha

Mentori su iskusni stručnjaci s nekim specifičnim znanjem, a koji vas mogu uvesti u svoju mrežu kontakata te povećati mogućnost za uspjeh vaše poslovne ideje. Važno za naglasiti je i da mentorstvo vrlo često funkcionira recipročno i na obostranu korist obje strane.

Kako izabrati pravog mentora i gdje ih naći? 

Vrlo često prvi neslužbeni mentori su prijatelji koji imaju određeno iskustvo te vam mogu pomoći. Ovako je krenulo prvo mentorstvo Armanda Matijevića iz SplitX-a – a do svog prvog službenog mentora je došao networkingom te razgovorom o svojim planovima i viziji – kasnije je njegov mentor postao i službeni dio njegovog biznisa.

Vedran Đidara, stručnjak za razvoj IT projekata iz Sedam IT-ija kaže da je potrebno prvo kliknuti s tom osobom, a onda taj odnos nadograđivati dalje. Mentorstvo nije strukturirano, nećete nazvati nekog i pitati da bude mentor već je potreban razvoj dubljeg odnosa.

Mentor je svaka osoba s kojom se nakon druženja osjećate pametnije, kaže Ivan Burazin iz Codeanywhere te savjetuje da se čim više okružite takvim ljudima.

Iz šire perspektive, ljudi koji drže online tečajeve i dijele svoje iskustvo s drugima te im na taj način pomažu su također svojevrstan način mentoringa. Nikolina Jerković, vlasnica White Space obrta za dizajn i programiranje te osnivačica Pausalist.com naglašava važnost edukacija, posebno mlađih generacija, te ih i sama održava na temu grafičkog dizajna.

Networking, networking, networking

Poznanstva su važan dio poslovanja: pronalazak mentora ili co-foundera, brži protok informacija, ostvarivanje sinergije, razmjena znanja i iskustva su samo neke od prednosti networkinga. Umrežavajte se i stvarajte svoju listu kontakata.

Video snimka s događaja

Želite znati i gdje pronaći besplatne alate koji će vam pomoći u razvoju vašeg poslovanja? Ili kako doći do preko 90 mentora u 30 dana? Zašto je od (presudne) važnosti imati odgovarajućeg co-foundera? Odgovore na ova pitanja i još više dijelimo u snimci s 3. Online BizHack Startup Caffe događaja “Startup Caffe”, a koji se održao 21.10.2020. u live prijenosu.

U idućem, 4. Online BizHack Startup Caffe webinaru “Financiranje poslovne prilike” pričat ćemo o načinima financiranja poduzetničkih ideja i poslovnih prilika te će poduzetnici domaćini predstaviti razne modele financiranja koje su koristili kao što je bootstraping, investicijski anđeli, fondovi rizičnog kapitala, grupno financiranje (crowdfunding). Događaj se održava 4.11.2020. u 17h.

Ostali BizHack Startup Caffe događaji

bizhack startup caffe live webinar

Ovo je bio treći u seriji od pet BizHack Startup Caffe događaja. Više o drugim događajima pogledajte OVDJE