Je li budućnost poljoprivrede u urbanim sredinama? Upoznajte RoomHarvest!

RoomHarvest tim

Nedostatak zastupljenosti žena u ruralnim područjima ne utječe samo na razvoj poduzetničkog ekosustava već sprečava mnoge žene da u potpunosti razviju svoje potencijale. Kako bi se doskočilo ovom problemu i unaprijedio položaj žena u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, pokrenut je Empowering Women in Agrifood program.

EWA program u Hrvatskoj organizira Lean Startup Hrvatska u suradnji s EIT Food. Riječ je o programu podrške namijenjenom poduzetnicama u ranoj fazi karijere u svrhu razvijanja održivog poslovanja. Program je pokrenut s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti i poticanju žena na zauzimanje vodećih pozicija u poljoprivredno-prehrambenoj industriji. U 6-mjesečnom programu poduzetničke inkubacije u Hrvatskoj sudjeluje 10 poduzetnica, a jedna od njih je i Monika Gvozdić  koja stoji iza startupa RoomHarvest. Ovo je njena priča.

Misija RoomHarvest-a

RoomHarvest startup bavi se razvojem aeroponskog sustava uzgoja pojedinih povrtnih kultura u kontroliranim uvjetima. Cilj ovog projekta je prikazati da se pojedine kulture mogu brže, efikasnije i neograničeno o vremenskom dobu uzgojiti u kontroliranim uvjetima. U usporedbi s tradicionalnim uzgojem za aeroponski uzgoj potrebno je do 95% manje vode za navodnjavanje te 85% manje gnojiva, a produktivnost raste za 300% (AlShrouf, 2017). Također, jedna od glavnih prednosti je uzgoj u zatvorenom prostoru što potpuno isključuje korištenje pesticida, fungicida i ostalih štetnih tvari. Problem je što se ove supstance koriste u tradicionalnoj poljoprivredi kako bi uzgoj opstao i bio pogodan za konzumaciju i prodaju, dok istovremeno loše utječu na naše zdravlje i onečišćuju okoliš. Zatvoreni prostor nudi prednost i od vanjskih faktora kao što su vremenske nepogode s kojima se susreću svi tradicionalni uzgajivači u poljoprivredi.

RoomHarvest tim trenutno se sastoji od dva člana, Monike Gvozdić i Ivana Jajića. Monika je studentica ekonomije na preddiplomskom stručnom studiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Iako njezina buduća struka nije povezana s agronomijom, urbanim vrtlarstvom se bavi posljednjih 5 godina odkako se preselila u Zagreb. Prije preseljenja svo voće i povrće koje je konzumirala dolazilo je na stol iz bakinog vrta i bila je sigurna da je u potpunosti ekološko. Ivan je diplomirani ekonomist koji ima iskustvo u razvoju poslovanja što i je njegova uloga u timu.

RoomHarvest tim

Cilj RoomHarvesta je pomoći zajednici u urbanim sredinama koja je ovisna o trenutno nestabilnim cijenama prehrambenih namirnica, zemljišta i goriva na  tržištu. Osim toga, svi znamo kako je velika količina povrća u trgovinama prehrambenih namirnica tretirana pesticidima i drugim štetnim tvarima po naše zdravlje.

Razvoj ideje za projekt RoomHarvest

RoomHarvest priča počinje kad su saznali za Empowering Women in Agrifood (EWA) program. Ideja hidroponskog uzgoja povrća u vlastitom domu bila je prvotna projektna zamisao ovog tima, budući da su shvatili kako su stanovnici u urbanim sredinama ovisni o ponudama i situaciji na tržištu.

U EWA programu vidjeli su svoju priliku da ponude zajednici nešto inovativno i korisno, te da se i sami razviju u spomenutom području. Krenuli su istraživati o hidroponskom uzgoju i shvatili da postoji i aeroponski sustav koji nije toliko zastupljen na tržištu. Aeroponski uzgoj odvija se u kontroliranim uvjetima gdje se kao medij ne koristi zemlja kao kod klasičnog uzgoja. Osim toga, korijen biljke hrani se pomoću vodene maglice koja u sebi sadrži sve nutrijente koji su joj potrebni i raspršuje  po korijenu.

 

RoomHarvest Skica aeroponskog uzgoja

Razvoj poslovne ideje kroz EWA projekt

Nakon prvotnog istraživanja, tim se odlučuje prijaviti u EWA program koji se prvi put u povijesti održava u Hrvatskoj. Bili su skeptični budući da njihova ideja nije bazirana na tradicionalnoj poljoprivredi, no unatoč tome, njihov trud je prepoznat te postaju dio predinkubacijske faze EWA projekta.

Nakon ulaska u program dobili su mentoricu Sandru Vlašić i krenuli u razradu ideje. U konzultacijama s mentoricom RoomHarvest tim prvo je istražio tržište. Upitnik koji je proveden u svrhu istraživanja tržišta dodatno ih je potaknuo u razvoj prodajnog aspekta. Upitnik je obuhvaćao pitanja o željama i preferencijama krajnjih kupaca.  Na pitanje dali bi radije imali aeroponski sustav u svome domu ili kupili određene povrtne kulture na fizičkoj lokaciji, čak 80% ispitanika odgovara kako su skloniji obaviti kupovinu na jednoj lokaciji. 

RoomHarvest osim privatnih korisnika razvija i B2B poslovni model za pojedine kulture. U proteklih par mjeseci RoomHarvest tim se educirao o raznim mogućnostima razvoja aeroponskog sustava, potrebnim elementima i komponentama koje su bitne u razvoju biljke. Nakon ispitivanja tržišta krenuli su u izradu prototipa, koji je predstavljao velik izazov, obzirom na njihovu ekonomsku struku. Prvi korak bio je kupovina aeroponskog sustava, LED rasvjete, organskog gnojiva, nekoliko vrsta supstrata te eko sjeme za uzgoj. 

RoomHarvest aeroponski sustav

Prva kultura bila je zelena salata te potom blitva, špinat i bosiljak koje su uzgojili koristeći prirodno ne tretirano sjeme. Trenutno imaju razvijen rani stadij biljke visine između 5-10cm. Sama visina stabljike ovisi o datumu sadnje i o samoj povrtnoj kulturi. Važno im je razumjeti kemijski sastav u ovoj ranoj fazi kako bi znali pristupiti daljnjem razvoju projekta. Nakon toga jednu će posađenu kulturu odnijeti na osnovnu mikrobiološku analizu. Nadalje, važno je za spomenuti da RoomHarvest u kreiranju vodene mješavine koristi organska gnojiva jer smatraju da dodavanjem istih dodatno pospješuju njihov rast i razvoj.

RoomHarvest biljka

Inoviranje procesa

RoomHarvest tim primijetio je da su vertikalni aeroponski sustavi prikladniji od horizontalnih kojeg sada korist. Vertikalni sustavi koriste manje prostora, manje količine vode i imaju veći prinos. Problem je međutim što nabavna cijena vertikalnih sustava varira, kao i sama ponuda pa tako znaju biti iznad cijene horizontalnih. Odlično rješenje ovog problema je 3D modeliranje vertikalnih sustava te kasniji print na 3D printeru. Pri ovom procesu koriste se filamenti odobreni od strane Europske agencija za sigurnost hrane (EFSA). Samim time troškovi izrade vertikalnog sustava potencijalno su minimizirani za 85%  po pitanju konstrukcije. Moguće rješenje u napajanju sustava električnom energijom RoomHarvest vidi u solarnim panelima, što bi dugoročno minimiziralo troškove.

RoomHarvest tim ističe kako su izuzetno sretni što su uspjeli uzgojiti svoje prve biljke te se u ova četiri  mjeseca povezati sa stručnjacima iz Agrifood i Agritech područja. Kroz radionice su imali priliku naučiti o raznim segmentima poslovanja, kao i o načinima financiranja, što je jedno od ključnih koraka za daljnji razvoj projekta. Posebno ih veseli činjenica da zajednici mogu ponuditi proizvod za kojim postoji potražnja.

Tim je u potrazi za stručnjacima iz agronomskog i/ili kemijsko inženjerskog sektora. Za više informacija o proizvodima i RoomHarvest timu posjetite njihove društvene mreže Linkedin i Facebook ili se javite direktno na mail.

Intervju koji je Monika dala za Tportal možete pročitati ovdje

O EIT Food inicijativi

EIT Food je najveća i najaktivnija svjetska zajednica za inovaciju hrane. Snažno potiče inovacije s ciljem izgradnje prehrambenog sustava koji će proizvoditi zdravu i održivu hranu.

Uz potporu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije, EIT Food inicijativa ulaže u projekte, organizacije i pojedince koji dijele njihove ciljeve za zdrav i održiv prehrambeni sustav. Istovremeno, omogućavajući inovacijski potencijal u poduzećima i sveučilištima, ohrabruju startupe u poljoprivredno-prehrambenom sektoru na razvoj novih tehnologija i proizvoda. Poduzetnike i stručnjake opremaju vještinama potrebnim za transformaciju prehrambenog sustava, a potrošače stavljaju u središte njihova rada pomažući u izgradnji povjerenja kada je u pitanju podrijetlo njihove hrane.

EIT Food je jedno od devet inovacijskih zajednica koje je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), neovisno tijelo EU-a osnovano 2008. za poticanje inovacija i poduzetništva diljem Europe.

Saznajte više na www.eitfood.eu ili ih zapratite putem društvenih mreža: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube i Instagram.

 

REFERENCE

AlShrouf, A. (2017). Hydroponics, Aeroponic and Aquaponic as Compared with Conventional Farming. American Academic Scientific Research Journal for Engineering, Technology, and Sciences, 27(1), 247–255. Retrieved from here.

Kategorije
Najnovije objave