StartIT predinkubacijski program

Što je StartIT?

StartIT program

StartIT je program poduzetničke edukacije dizajniran za pojedince, ali i timove koji su u  inicijalnoj fazi razvoja tehnološkog proizvoda ili usluge te trebaju podršku za razvoj poslovne ideje i pokretanje poslovanja. StartIT program se realizira već treću godinu za redom, a cilj programa je pružanje potpore pojedincima u procesu razrade poslovne ideje, analize tržišta, izrade poslovnog plana, razvoja prototipa, pristupa izvorima financiranja, a sve uz podršku stručnih mentora s višegodišnjim iskustvom u startup poslovanju.

StartIT je pokrenula Splitsko-dalmatinska županija u okviru projekta ICT Županija s vizijom razvoja tehnološkog poduzetništva u drugu najveću gospodarsku granu Splitsko-dalmatinske županije. Projektom se želi ukazati na dostupnost i jednakost prilika svima koji se žele okušati u razvoju ideje i pokretanju poduzeća kako bi povećali kvalitetu života u lokalnoj zajednici, ali i društva općenito.

Osim StartIT-a, iza ICT Županije već su mnogi uspješno realizirani projekti poput EDIT CodeSchoolGrowIT

Program i sadržaj StartIT-a

StartIT je osmotjedni projekt u sklopu kojeg smo sudjelovali u osmišljavanju i provedbi startup programa sastavljenog od četiri glavna dijela: StartIT Kick Off, StartIT Camp, StartIT Trening i StartIT Demo Dan. U nastavku ćemo svaki od njih detaljnije opisati.

StartIT program

StartIT Kick Off

StartIT program započeo je s Kick Off jednodnevnim događanjem na kojem su se prvi puta okupili svi prijavljeni timovi kako bi prezentirali svoje projekte. Na temelju njihovih pitcheva izabrano je 15 timova koji su svoje ideje nastavili razvijati u programu. Kriteriji ocjenjivanja timova bili su: jasnoća problema ili potrebe koju ideja rješava kod korisnika, inovativnost rješenja, tržišni potencijal, izvedivost, iskustvo i kvaliteta tima.

StartIT Camp

Nakon odabira najboljih timova, uslijedio je StartIT Camp – intenzivni petodnevni program koncipiran od uzastopnih predavanja i radionica. StartIT Camp baziran je na Startup Drill modelu. Na taj način sudionici uče osnovne principe te ih primjenjuju na realnim zadacima i dobivaju mentorsku podršku. 

Startup drill success loop

Sudionici programa naučili su više o osnovama razumijevanja i analize tržišta, razradi problema i svoje ideje kroz validirajuće pretpostavke, lean metodologiji, poslovnim modelima i fazama razvoja startupa. Tijekom StartIT Campa timovi su kroz timske zadatke morali primijeniti sva stečena znanja na vlastitim projektima. 

StartIT Trening

StartIT

Zatim je uslijedio šestotjedni StartIT Trening na kojem su timovi nastavili s daljnjim razvojem svojih ideja uz online podršku trenera i mentora. Jednom tjedno organizirali smo online mentorske sesije, a svaka dva tjedna održali smo onsite radionice kroz koje su timovima zadani daljnji zadaci. Između dva termina radionica, ICT Županija je organizirala Speed Mentoring s mentorima iz lokalne zajednice. Kroz StartIT Trening timovi su razrađivali svoje poslovne modele uz primjenu metoda korisničkih testiranja i validacije pretpostavki o poslovnom modelu. Napredak startupa i izvršenje zadataka predloženih od strane trenera i mentora je praćeno kroz, baš za tu svrhu, osmišljen online sustav praćenja napretka. Napredak je bio očigledan usporedbom početne i završne dijagnostike u kojoj su sudjelovali svi timovi.  Po završetku edukacija, radionica i mentoriranja, došlo je vrijeme i za odabir najboljih timova. Kako bi ih pripremili da pokažu najbolje od što imaju, organiziran je  pitch trening i proba pitcha s feedbackom mentora. 

StartIT Demo Dan

StartIT Demo Dan uslijedio je kao završna svečanost projekta gdje su timovi pitchali svoje projekte pred stručnom komisijom. Odabrana su tri najbolja tima kojima su za vrijeme javnog proglašenja i svečanosti uručene nagrade. 

Organizacija i realizacija StartIT projekta

Startup pitch

Organizacija inovacijskog programa kao što je StartIT zahtijeva zahtjeva dobru pripremu i organizaciju te jasnu koordinaciju između uključenih strana. Tim Lean Startup Hrvatske je u okviru ovog projekta imao višestruku ulogu edukatora, moderatora i mentora. Dodatni izazov StartIT programa u 2020. godini su bile i okolnosti pandemije te neizvjesnost u načinu provođenja programa. S obzirom na okolnosti, program je održan hibridno. Edukacijski sadržaj je održan uživo u prostorima PICS-a u Splitu gdje su prisustvovali osnivači svakog startup tima. Mentorska i trenerska podrška je pružena online. Mentori i predavači s drugih lokacija i iz inozemstva uključili su se uživo putem video poziva te time pružili dodatnu vrijednost sudionicima.

U svrhu kolaboracije unutar tima i praćenja njihova napretka koristili smo nekoliko alata i predložaka vlastite produkcije. Za dijeljenje materijala poslužili smo se Google Suite i Miro.com digitalnim platformama.  

Rezultati projekta 

 Na StartIT akademiji sudjelovalo je 15 startup timova:

 • SplitDrive
 • Belly – Personalizirana prehrana bazirana na mikrobiotskom profilu crijeva
 • DotYourSpot – softver za ugostiteljstvo
 • Sustav za nadzor košnica
 • Turbulence Forecast
 • home coach
 • Školske zamjene
 • CBRO – kolektor mikroplastike
 • WindWard
 • Prepoznavanje nošenja maske
 • Flossome
 • Hit.market
 • Plaja
 • Sceduly.com
 • Animator DesignStartup Belly

Sveukupno 14 timova validiralo je problem na tržištu i razradilo svoj poslovni model. Ukupno 8 timova izradilo je MVP koji su testirali na korisnicima. Čak 4 tima ostvarila su svoje prve prihode tijekom realizacije samog programa, a 7 timova je nakon programa osnovalo pravnu osobu kako bi nastavili poslovanje na što možemo biti iznimno ponosni.

Novčanu nagradu sa sobom su ponijela tri najbolja tima, nagradu za prvo mjesto i 20.000 kuna odnio je projekt Belly, a radi se o personaliziranoj prehrani baziranoj na mikrobiotskom profilu crijeva. Drugo mjesto i 10.000 kuna osvojio je DotYourSpot – software koji ugostiteljima omogućava moderna digitalna rješenja za ugostitelje poput online cjenika. A treće mjesto i 5.000 kuna otišlo je projektu Windward koji razvija software za jedriličarske klubove koji bi objedinio sve poslovne procese kao servisna platforma.

U 2021.godini StartIT se održava po treći puta za redom i u potrazi je za novom generacijom startup timova! Traže se timovi koji će ostvariti svoje prve korake prema tržišnom uspjehu i potaknuti razvoj ICT sektora u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i startup ekosustava cijele regije. 

Izvor

StartIT@PICS 2020 #2nd generation, https://www.ictzupanija.hr/startIT