Lekcije koje smo naučili organizirajući VersusVirus.hr hackathon

Lekcije koje smo naučili organizirajući VersusVirus.hr hackathon

Jeste li se ikad pitali kako to izgledati kad se okupi 10 organizacija s jednim ciljem da u dva tjedna organizira online hackathon u borbi protiv korona krize? Ovaj tekst u nastavku i video koji smo spremili za vas trebao bi odgovoriti na to pitanje kroz prikaz naučenih lekcija.

Vikend, počevši od petka 17. travanja uvečer do nedjelje 19. travnja kasnije u noć, je bio intenzivan i nadasve poseban. Deset organizacija okupilo se oko jednog cilja, mobilizirati pojedince i timove kako bi osmislili ideje i razvili rješenja koja mogu pomoći u borbi protiv korona krize, ali i pomoći stvoriti bolju Hrvatsku nakon što ova zdravstvena kriza prođe. 

U hackatonu je sudjelovalo 136 sudionika uključujući 30 mentora17 organizatora i ostalih sudionika podijeljenih u 15 timova, 

Organizacija ovog događaja bila je drugačije iskustva za sve organizacije koje su u njoj sudjelovale, ali i prilika za nova učenja te stvaranje novih partnerstava. Kako je cijeli hackathon organiziran u kratkom vremenu (2 tjedna) te na probono bazi, organizacije koje su sudjelovale odlučile su podijeliti svoja iskustva i naučene lekcije sa svima, a možda će upravo te lekcije biti nekom korisne u budućnosti.

U sklopu serijala online meetupa i predavanja kojeg organiziramo, Lean startup Hrvatska je organizirila meetup u kojem su organizatori podijelili svoja iskustva, a pobjednički timovi prezentirali svoje ideje. 

Kao i na svakom dosadašnjem meetupu, snimlili smo cijeli događaj i donosimo vam ga u nastavku kako biste ga mogli pogledati.

Lessons learned versusvirus.hr hackathon

Cijeli meetup, pa i video, bio je podijeljen u 3 dijela: 1) predstavljanje pobjedničkih timova, 2) predstavljanje naučenih lekcija od strane organizatora i 3) diskusija.

U prvom dijelu su prezentacije svojih rješenja održali pobjednički timovi i to redom: Chatbot Dejana koji žele pomoći roditeljima i nastavnicima u provedbi nastave na daljinu za djecu s poteškoćama u razvoju, zatim Naucime.online platforma koja pomaže u savladavanju gradiva učenicima i studentima. Nadalje, Stay (in)sane parenting hub radi na rješenju koje bi trebalo pomoći svim roditeljima da bolje organiziraju vrijeme svoje djece. Tilda je digitalna donacijska platforma putem koje se prikuplja pomoć za ljude u nevolji poput, a kao zamjenu za donaciju korisnicima se nudi razgovor s poznatom osob. Još jedan tim, Green community rooftops for a better life radi na rješenjima za vrtove na krovovima i balkonima stambenih zgrada, a koji bi trebali dati doprinos samoodrživosti povezanoj uz hranu, povećanju kvalitete zraka i života u gradovima.

Nakon što su timovi prezentirali svoja rješenja, u drugom dijelu meetupa, predstavnici organizacija koje su organizirale VersusVirus hackathon podijelili su svoja iskustva iz hackathona. Predstavljanje naučenih lekcija bilo je organizirano na način da su govornici u nekoliko minuta za svako od svojih područja odgovorili na tri ključna pitanja:

  1. Kako je izgledao proces?
  2. Koje su bile dobre strane organizacije, što je učinjeno dobro i kako se to može iskoristiti da sljedeći put bude još bolje?
  3. Koji su bili glavni izazovi, kako smo ih riješili i što bi mogli unaprijediti za sljedeći put?

Odgovarajući na ova pitanja, svatko od govornika želio je dati svoj doprinos naučenim lekcijama. Teme o kojima se pričalo bile su podijeljene na način kako su tijekom organizacije bile podijeljene i uloge u timu.

Tako je Hermes Arriaga iz Impact HUB-a Zagreb govorio općenito o organizaciji hackathona, kako je sve počelo i kako su timovi bili organizirani te konkretno na koji način je tekao sam proces organizacije. Inače, Hermes je bio začetnik ideje i osoba koje je okupila sve ostale organizcije.

Nakon Hermesa, o procesu izrade i lansiranja web stranice te komunikacije i upravljanja sudionicima govorio je Karlo Kukec, direktor TECHPARK-a Varaždin. 

O tome kako je bila osmišljena i izvedena promocija i komunikacija s partnerima i medijima je u ime Terra HUB-a i Zelene energetske zadruge govorila Sara Morić

Kako je osmišljen raspored za sudionike i kakvu ulogu je u tom procesu imalo iskustvo Lean startup Hrvatske te dostupni online materijali iz drugih online hackathona govorio je naš Miro Hegedić koji je ujedno predstavio kako su organizirana predavanja tijekom hackathona.

Dario Zori, direktor Riječke razvoje agencije PORIN predstavio je na koji način je bio organiziran mentorski proces u digitalnom okruženju.

Na kraju ovog dijela online meetupa, Filip Stipančić je predstavio proces stvaranja kriterija ocjenjivanja i sam proces.

Detaljnije odgovore svakog od govornika i naučene lekcije pogledajte u videu s meetupa.

U trećem dijelu, svi sudionici su imali priliku postaviti pitanja, te se razvila zanimljiva diskusija. Na kraju je svatko od ogranizatora podijelio jednu stvar koju su naučili tijekom hackathona. 

Ukoliko imate pitanja ili komentar, svakako pišite u komentarima ili direktno nama na email. 

Prethodni meetupi

Ako ste propustili neki od prošlih Online Meetupa, a zanimaju vas ovakve ili slične teme, možete uvijek pogledati snimke na linku u nastavku.

[Startups Vs Covid 19]