Inovacijski Bento Box – Veljača 2021

Inovacijski Bento Box – Veljača 2021

Kako je 2021. godina već u punom zamahu, tako se događaju i mnoge zanimljive stvari u našoj i svjetskoj startup zajednici. Kroz naš drugi Inovacijski Bento Box donosimo zanimljiv sadržaj podijeljen u tri kategorije: znanje i vještine, inspiracija i prilika.

Ovaj mjesec ostat će još dugo zapamćen kao mjesec u kojem je Jeff Bezos, osnivač i dugogodišnji CEO Amazona, najavio da se povlači s mjesta glavnog izvršnog direktora te će ga na tom mjestu zamijeniti Andy Jassy, dugogodišnji Bezosov suradnik i čovjek koji je zaslužan za stvaranje AWS biznisa u Amazonu. Zanimljiva je činjenica da je Andy u Amazonu od 1997. godine, dakle skoro od samih početaka što mu zasigurno daje osjećaj u kojem smjeru se kompanija treba dalje razvijati. Ovo je vrlo značajna tranzicija s obzirom da je Amazon jedna od najinovativnijih kompanija u svijetu, ako ne i najinovativnija, a vjerojatno je Bezosova uloga u tom uspjehu bila značajna. Hoće li Jassy uspjeti zadržati kompaniju jednako inovativnom ili ćemo svjedočiti stagnaciji teško je reći, ali uzevši u obzir činjenicu da je Jassy vodio jedan od krucijalnih Amazonovih biznisa ulijeva nam nadu. Čime će se Bezos baviti sad kad više nije CEO da se naslutiti iz pisma koje je poslao zaposlenicima uz svoj odlazak. Pričitajte ga na Amazonu.

Što se Hrvatske tiče, ovaj mjesec stigla je odlična vijest da je još jedan hrvatski startup osigurao značajnu investiciju čime mu je valuacija postavljena na 100 milijuna kuna. Radi se o startupu Orqa iz Osijeka. Krajem prošle godine imao sam priliku razgovarati s  jednim od osnivača, Ivanom Jelušićem koji je u sklopu online meetupa održao predavanje na temu Od ideje do tržišta ili kako ga je on nazvao “Od 0 do 200 u 45 minuta”. Predavanje možete pogledati ovdje. Ovo je još jedno značajno priznanje za hrvatsku startup zajednicu s obzirom da se radi o tehnološkom rješenju i kompaniji koja razvija i hardver i softver.

Sve ove vijesti daju naslutiti da će ova godina biti uzbudljiva za startup ekosustav, kako svjetski, tako i hrvatski.

Ukoliko nam želite predložiti sadržaj za sljedeći Inovacijski Bento Box, pišite nam!

Urednik za veljaču,
dr. sc. Miro Hegedić

 

>>Pročitajte ovaj newsletter

 

Sviđa vam se sadržaj kojeg stvaramo i želite ga dobivati na email. Prijavite se  u nastavku.