Inovacijski Bento Box – Travanj 2021

Inovacijski Bento Box – Travanj 2021

Ovo je naš četvrti Inovacijski Bento Box koji nastaje tako da kroz mjesec dana prikupljamo zanimljive vijesti iz startup i inovacijske zajednice koje vam onda prezentiramo kroz 3 kategorije i kratki urednički uvod. Jako me veseli kad dobijem vaš komentar i povratnu informaciju na ovaj moj email, tako da svakako “hit reply”  i napišite mi što vam se svidjelo te predložite neki dobar članak ili podcast.

Korona je donijela mnoge promjene u naše živote, a jedna od onih koju ona nije donijela, već samo drastično ubrzala, je i online kupovima. Tako je nedavno velika vijest bila da je njemački startup Gorillas koji radi brzu dostavu namirnica prikupio 245 mil € investicija i tako već, nakon samo 9 mjeseci postojanja, postao jednorog. Postoje li u Hrvatskoj startupi koji rade nešto slično? Mišljenja sam da će ovi startupi kod širenja tražiti već postojeće projekte s izgrađenom infrastrukturom pa tu vjerojatno postoji prilika. Online trgovina raste, a meni je već ranije u jako dobrom sjećanju ostao startup koji koristi Amazon kao svoju platformu za online prodaju. Njihovu priču vam donosim u nastavku u sekciji Inspiracija.

Ima dobrih priča i u ovom našem dijelu Europe. Jedna od prvih je odlična vijest da je na burzi u New Yorku svoje dionice izlistao najveći startup s Balkana, rumunjski UiPath, što budi optimizam i za druge startupe iz ovog dijela Europe. Posebno bih ja osobno htio tamo vidjeti hrvatski Infobip, što bi mogao biti pravi “Game Changer” za hrvatsku startup zajednicu i gospodarstvo.

Druga vijest koja nas je sve razveselila je najava Rimac Automobila da će do 2023. godine otvoriti kampus u Svetoj Nedjelji vrijednosti 200 mil. €. Ovo je ogromna stvar za sve nas i nadam se da će uspjeti ovako kako je zamišljeno.

U zadnjih mjesec dana od prethodnog Inovacijskog Bento Box-a, kojeg je u trećem mjesecu za vas pripremio Filip, bilo je puno interesantnih događaja i još više prilika za učenje i networking. Jedan od važnijih događaja za cijelu inovacijsku zajednicu u Hrvatskoj bio je EIT Awareness day. EIT je najveća europska inovacijska zajednica osnovana od strane Europske unije s ciljem osnaživanja kompleksnog inovacijskog sustava. EIT djeluje kroz KIC-ove (zajednice znanja i inovacija), a u Hrvatskoj ih ima šest: EIT InnoEnergy, EIT Food, EIT Health, EIT Raw Materials, EIT Manufacturing i EIT Climate. Koji su planovi za ovu godinu u svakoj od zajednica i o čemu se pričalo na događaju, možete pročitati u kratkom izvještaju. Neke od događaja ću spomenuti u nastavku u sekciji Prilika.

Nadam se da će vam se svidjeti.

Urednik za travanj,

Dr.sc. Miro Hegedić

 

>>Pročitajte ovaj newsletter

 

Sviđa vam se sadržaj kojeg stvaramo i želite ga dobivati na email. Prijavite se  u nastavku.