Hartera Robotics: Revolucija u automatizaciji održavanja plovila

Danas, u doba brzog tehnološkog razvoja i sve veće potrebe za inovativnim rješenjima, postoji izniman potencijal za razvoj startupa koji će transformirati različite industrije. Upravo zato, Grad Kastav u suradnji s Lean Startup Hrvatska, pokrenuo je predakceleracijski program KASPI2023 s ciljem pružanja podrške mladim poduzetnicima i njihovim inovativnim idejama. 

U sklopu programa, istaknuo se jedan startup koji je uspio privući pažnju svojom jedinstvenom vizijom i ciljem. Hartera Robotics, startup koji se bavi humanoidnom robotikom, prošle je godine privukao medijsku pažnju zahvaljujući svom osnivaču Karlu Džafiću koji je posljednje tri godine uložio u razvoj humanoidnog robota, kako on kaže, iz čiste zabave:

“Želio sam tu zabavu pretočiti u industriju i nešto što je potrebno u zajednici, doprinjeti automatizacijom. S obzirom da volim robotiku i more želio sam spojiti te dvije stvari u jednu priču. Pogledom na marine primjetio sam kako dobar dio oko održavanja plovila radi još uvijek tradicionalnim metodama koji su dugotrajni i fizički nepraktični. Tako je sve počelo.” 

Razmjena ideja i povratne informacije su ključ uspjeha

Uspjeh koji je ostvario predstavljanjem svoje ideje Karlu je dao poticaj da ozbiljnije pristupi istraživanju i razvoju u području robotike te da svoju strast pretvori u nešto što je potrebno i korisno za zajednicu. S kombinacijom svoje ljubavi prema robotici i moru, Hartera Robotics je stvorila inovativno rješenje koje ima potencijal transformirati industriju održavanja plovila.

“Sudjelovanje u radionicama pružilo mi je izuzetno vrijedno iskustvo i znanje u razvoju poslovne ideje i validaciji” – ističe osnivač koji se upustio u transformaciju industrije. 

KASPI2023

 

Kroz pet različitih segmenata programa, prošao je putem koji mu je omogućio cjelovit uvid u proces razrade ideje i prezentacije. Njegovo iskustvo svjedoči o jednoj od najvećih prednosti ovog programa – mogućnosti razmjene ideja i iskustava s drugim sudionicima:

“Rad u timu omogućio nam je da dijelimo svoje perspektive, izazove i dobivamo povratne informacije, što je bilo iznimno korisno u razvijanju i poboljšanju vlastite ideje. Također smo imali priliku upoznati se s različitim metodama validacije koje su nam pomogle da testiramo i provjerimo pretpostavke i tržišnu potražnju za našim proizvodom ili uslugom.”

 

Ključni koraci u validaciji inovativne ideje i idući koraci

Tijekom trajanja programa startupi su imali priliku implementirati važne promjene kako bi poboljšali svoju ideju i povećali izglede za uspjeh. U procesu validacije svoje ideje, Karlo je pažljivo planirao korake koji su mu pomogli u prikupljanju informacija i provjeri održivosti ideje. Prvi i najvažniji korak bio je temeljito istraživanje tržišta:

“Počeo sam istraživati ciljno tržište kako bih bolje razumio postojeće igrače, konkurenciju, trendove i potrebe korisnika. Proučavao sam relevantne industrijske izvještaje, analizirao podatke o tržištu i identificirao prilike za inovacije. Istovremeno precizno sam odredio tko su moji ciljni korisnici i kakve probleme ili potrebe imaju. “

KASPI2023 radionice

Nakon provođenja istraživanja tržišta, Karlo naglašava važnost daljnjeg testiranja i ponovne validacije ideje:

“Tijekom faze testiranja i validacije, namjeravamo uspostaviti suradnju s malim brojem korisnika kako bismo dobili povratne informacije o upotrebljivosti, funkcionalnostima i vrijednosti našeg proizvoda/usluge. Nakon provedenih testiranja i validacija, slijedi faza razvoja i iteracije. “

Cijeli razvoj start-upa, kao i kontakte za suradnju i investicije, možete pronaći na stranici Hartera Robotics.