Foodtech Startup Bootcamp – više od 30 inovatora okušalo se u izazovima FoodTech sektora

Foodtech Startup Bootcamp

TERA Tehnopolis d.o.o. u suradnji s Lean Startup Hrvatska te u sinergiji inicijative EIT Food i Europske poduzetničke mreže organizirala je dvodnevnu radionicu FoodTech Startup Bootcamp s ciljem okupljanja inovatora, startup entuzijasta i studenata zainteresiranih za prehrambeno-tehnološki sektor. 

Kroz edukativni program, stručnjaci i edukatori iz poduzetništva i prehrambene industrije svim prisutnima prenijeli su znanja i vještine o lean startup alatima potrebnim za strukturirani pristup u razvoju startupa. Na prvom danu radionice ugostili smo stručne panelistice prof.dr.sc. Branku Levaj te Doru Zane koje su nam govorile o izazovima u prehrambeno tehnološkoj industriji. Drugi dan svoja su kratka predavanja održale dvije impresivne žene iz industrije – Ena Melvan (Metabelly) i Željka Maras (Jedem doma) koje su sa nama podjelile svoja iskustva u razvoju foodtech startupa te tu upozorile na izazove i pogreške koje su i same imale tijekom razvoja svojih projekata.

Ena Melvan Bootcamp

Foodtech Startup Bootcamp timovi i izazovi

Više od 30 sudionika uz mentorstvo stručnjaka u timu je prionulo na  rješavanje recentnih i relevatnih izazova u prehrambenoj industriji. Neki timovi unaprijed su se poznavali, dok su drugi pak bili nasumično dodjeljeni određenom timu prema tri osobine:

  1. Hacker,
  2. Hustler te
  3. Hipster.

Haker je netko tko razumije tehnologiju i koji ideju startupa čine stvarnošću. Obično ćete ih naći kako tiho sjede tijekom sastanka i odgovaraju na pitanje ‘kako’ u nekoliko rečenica koje nitko ne razumije. Hustler jede, spava i diše poslovni model. To je osoba koja se brine da tvrtka zaradi novac, upravlja projektima, razvija poslovni model, formira partnerstva, gradi i vodi tim na putu. Hipster je po struci dizajner, a glavni cilj im je popuniti prostor između proizvoda i korisnika. Za njih su dva glavna prioriteta: estetika proizvoda i idealno korisničko iskustvo.

Izazovi su bili slijedeći:

1. IZAZOV: Diverzifikacija proteina

2.IZAZOV: Cirkularni (kružni) prehrambeni sustavi

3. IZAZOV: Digitalno praćenje

Timovi su prema odabranim izazovima potom imali priliku kreirati ciljanog korisnika, osmislili poslovni model te naposljetku prezentirali svoja rješenja pred publikom, a sve s ciljem motiviranja za pokretanjem startup poduzeća.  Timovi kreativnih naziva Artičokice, Spasiteljice rajčica, Kuki ili pak Trash osmislili su 8 različitih rješenja na tri postavljena izazova. Bilo je tu raznih rješenja, od recikliranja otpada inovativnim spremnicima, izrada slatkih napitaka od proteina kukaca do aplikacija koje podsjećaju na rok upotrebe i iskoristivost namirnica.

 

Pobjednički timovi

Dva projekta, Spasiteljice rajčica te Trash, proglašeni su najboljima, čestitamo! Svi timovi na kraju radionice ispunili su evaluacijski upitnik pri čemu su izjavili kako im se edukacija jako svidjela te da je bila dosta dinamična i poučna obzirom na kratko vrijeme trajanja. Timovi su nam rekli kako im je bilo jako zabavno, od panela do timskog rada te da bi voljeli da je program mogao trajati bar još jedan dan.

Ako i Vas zanimaju vijesti iz svijeta poduzetništva na naš Inovacijski bento box newsletter možete se prijaviti ovdje. Za informacije o idućim događajima pratite nas na našim društvenim mrežama Linkedin, Facebook i Instagram.

Više o organizatorima

Glavni organizator TERA Tehnopolis d.o.o. (EIT Food HUB Hrvatska)  provodi aktivnosti EIT Food inicijative u Hrvatskoj od lipnja 2018. godine.

EIT Food vodeća je europska inicijativa za inovacije u prehrambenom sektoru koja ima za cilj prehrambeni sustav učiniti održivijim, zdravijim i pouzdanijim. Cilj je partnerstva razviti visokokvalificirani prehrambeni sektor koji će surađivati s potrošačima na razvoju proizvoda, usluga i novih tehnologija koje će svim građanima Europe omogućiti zdraviji način života. Jedna od najvećih inicijativa u svijetu povezanih s prehranom, EIT Food, namjerava pokrenuti globalnu revoluciju u inovacijama i proizvodnji hrane koju će predvoditi Europa. Ambicija partnerstva je potpuno preoblikovati način na koji se hrana proizvodi, dostavlja i reciklira te stvoriti učinkoviti prehrambeni sektor koji će biti otporan na izazove budućnosti te podržavati održivo i kružno biogospodarstvo. Više info na: https://tera.hr/projekt/eit-food/ 

Europska poduzetnička mreža (engl. Enterprise Europe Network – EEN) je nastala kao inicijativa Europske komisije za pružanje potpore malim i srednjim poduzetnicima u stvaranju preduvjeta za širenje poslovanja na europskom tržištu, plasiranje vlastitog proizvoda/usluge ili transfer tehnologije iz inozemstva. Usluge EEN Mreže specifično su kreirane za male i srednje poduzetnike (MSP) ali su dostupne i poslovnim institucijama, istraživačkim centrima te sveučilištima u cijeloj Europi. Više informacija na: https://tera.hr/projekt/hrvatski-centar-za-podrsku-msp-a/ 

Lean Startup Hrvatska osnovana je sa željom da pomogne svim zainteresiranim osobama da budu uspješniji poduzetnici i inovatori te da stvore proizvode i usluge koje će kupci željeti. Kroz svoje djelovanje želimo ostaviti trag u razvoju inovativnosti, poduzetništva i poduzetničkog znanja u Hrvatskoj te doprinijeti stvaranju zdrave ekonomije, temeljene na znanju i inovativnosti. Misija LSH je stvarati kulturu održivog poduzetništva i uspješnih kompanija kroz strukturiran pristup razvoju poduzetničkih ideja i startupa, korištenjem i dijeljenjem znanja, kontakata i iskustva. Od 2013. godine, kao neformalna grupa, radimo na stvaranju kulture održivih poslovnih projekata kroz organizaciju više od 30 predavanja, meetupa, radionica i natjecanja na kojima smo ugostili neke od najpoznatijih ličnosti startup ekosustava.

 

Kategorije
Najnovije objave