Avanture malih okica – portal koji zna kamo s djecom

Grad Kastav u suradnji s Lean Startup Hrvatska ove je godine pokrenuo predakceleracijski program KASPI2023. Riječ je o intenzivnom programu podrške startupima s ciljem pružanja podrške mladim poduzetnicima i njihovim inovativnim idejama. Očekivani rezultati provedbe ovog programa su povećana znanja i kapaciteti lokalnih start-upova, podržan razvoj usluga i proizvoda lokalnih malih i srednjih poduzetnika i poduzetnica, te mentorska podrška od strane iskusnih stručnjaka.

U sklopu programa, istaknuo se jedan startup koji je uspio privući pažnju svojom jedinstvenom vizijom i ciljem. “Avanture malih okica” osnovala je Andrea Načinović Margan, majka dvoje malene djece, koja je prepoznala potrebu za jednostavnijim pronalaskom kvalitetnih događanja i aktivnosti za obitelji. Ova je ideja prerasla iz njezinog osobnog iskustva kao majke u regionalni problem koji je trebao hitno rješavanje. Ovo je njezina priča.

Kako je sve počelo?

Kao majka dvoje malene djece, Andrea Načinović redovito je organizirala njihovo zajedničko slobodno vrijeme s željom da ga ispunim novim avanturama, kvalitetnim radionicama i izletima. Njena potraga za potrebnim informacijama o događanjima u Rijeci vodila ju je kroz mnogobrojne stranice, često dovodeći je do kasnog saznanja o nekoj aktivnosti: 

“Kako bi pronašla potrebne informacije o događanjima u Rijeci, morala sam pretraživati mnogobrojne stranice te se često događalo da sam tek naknadno dolazila do informacije o nekoj aktivnosti. “

No, ta frustracija nije je obeshrabrila. Kako je analizirala roditelje u svojoj okolini, shvatila je da svi imaju sličan problem. Uzorak od desetak roditelja bio je dovoljan da se otkrije veliki regionalni problem koji je zahtijevao hitno rješavanje. Uvjerena u važnost i potencijal svog poduhvata, Andrea je odlučila krenuti u suočavanje s tim izazovom, ističući: 

“Suočila sam se s problemom koji sam željela riješiti, i nisam se obazirala na prepreke koje bi mogle biti ispred mene. Možda da sam bila svjesna daljnjih poduzetničkih koraka koji su potrebni – sva moja hrabrost bi bila utišana i vjerojatno sad ne bi pisala.” – prisjeća se Andrea. 

Razvoj poduzetničke ideje

Kupovinu web domene Andrea je obavila već sljedeći dan, a zatim je sama, koristeći platformu Wix, kreirala portal na kojem roditelji mogu brzo pronaći ideje i odgovor na pitanje “Kamo s djecom?”. Planirala je objediniti atrakcije, aktivnosti i događanja na jednom mjestu te na taj način omogućiti cjelokupnoj ponudi baziranoj na istoj ciljanoj skupini jednostavniji pristup. U poduzetništvo je ušla bez znanja nadajući se najboljem, a kada je krenula sa implemenacijom svojih ideja, shvatila je kako ju čeka velik posao i dug put:

“Sve je to tako jednostavno zvučalo i bilo posloženo na svim mojim papirima i bazičnoj stranici. No trebalo je sve to realizirati uz konstantna ekperimentiranja, prilagođavanja i ulaganja. Pri pokretanju svojeg startupa vodila sam se intuicijom i odluke donosila stihijski i katkad potpuno nelogično. O poduzetništvu nisam imala znanja, učila sam usput, slušajući i čitajući, no nakon 3 godine, skupljeno znanje bilo je ipak negdje u meni, neposloženo i razbacano. “ – priznaje Andrea.

Program poduzetničkog inkubatora KASPI2023, kako navodi Andrea, napravio je reda:

“Resetirala sam svoj startup, posložila ga u temeljima, kreirala korake koji su trebali biti učinjeni na samom početku. Uz nevjerojatnu podršku i strpljenje mentora Mire i Filipa rješavala sam mnogobrojna pitanja koja su se nenadano otvarala te nakon programa kreirala jedan kvalitetan temelj koji će uvelike utjecati na daljnji razvoj cijelog portala.

Od stvari koje su mi uvelike pomogle kroz program istaknula bi upoznavanje s poduzetničkom terminologijom i definiranjem tržišta koji su mi omogućili jednostavnije razumijevanje svojeg poslovanja i postavljanja budućih ciljeva. Također, smatram da ću najviše koristiti znanje pripreme pitcha koje mi je dalo jedan potpuno drugačiji uvid u prezentiranje poslovne ideje.”

Kroz program poduzetničkog inkubatora nakon definiranja pretpostavki Andrea je za zadatak imala ponovno pristupiti potencijalnim korisnicima što za nju, navodi, nije bio lak zadatak:

“Iako rezultati i pregled portala pokazuju kako problem nije samo među roditeljima u mojoj okolini, iskreno, pristupila sam potencijalnim korisnicima s velikim strahom jer u ideju ulažem već tri i pol godine svojeg života i Miro i Filip mi ne bi bili baš dragi da se utvrdilo kako rješavam imaginarni problem. ” – našalila se Andrea.

Na pitanje o tome što joj je u planu za dalje, Andrea odgovara:

“Portal je početkom 2023. godine proširio lokaciju na cijelu Hrvatsku što je uvelike utjecalo na pregled portala i ukupno poslovanje te me dodatno motiviralo za daljnje korake. Postoji cijela lista noviteta koje se planiraju implementirati u postojeći portal kako bi korisnicima pružali što jednostavnije i ugodnije iskustvo te time potaknuli roditelje i djecu na neke nove avanture. 

Kroz godinu dana plan je zaposliti još dva djelatnika kako bi cjelokupni portal mogao pružiti još kvalitetnije, relevantnije i mnogobrojnije informacije za roditelje i djecu te organizirati događanja u cijeloj Hrvatskoj. Cijeli projekt potrebno je kvalitetno monetizirati te je do kraja 2023. godine definitivno naglasak na tom segmentu. Hvala svim budućim investitorima koji će biti dio portala Avanture malih okica i dio zajednice koja želi osigurati kvalitetno djetinjstvo prepuno novih iskustava i avantura.”

Andrein savjet za buduće poduzetnike

U svjetlu svojih iskustava, pitali smo Andreu što bi poručila budućim poduzetnicima, na što nam je odgovorila: 

“Pri pokretanju svojeg startup-a nisam imala podršku, savjete ni znanje mentora već sam učila sama što mi je u konačnici oduzelo jako puno vremena koje sam mogla iskoristiti kvalitetnije. 

Definitivno bi savjetovala mladim poduzetnicima okruživanje ljudima sličnih razmišljanja, mentoriranje od strane kvalitetnih ljudi s iskustvom kako bi što jednostavnije i brže mogli prepoznati svoje pogreške na poduzetničkom putu i pojednostavili si razvoj poslovne ideje. 

Poduzetnički put je često težak i daleko od očekivanog, pun je prepreka i misli o odustajanju. Neovisno o tome katkad treba ići “glavom kroz zid”, slušati svoj unutarnji glas i pokušati ostvariti svoj san. Ukoliko i ne uspijete ostvariti, u konačnici ćete steći neopisivo puno korisnog iskustva, znanja i vještina koje će vam otvoriti neke nove prilike.”