Adopt a Chicken nudi priliku svakome da postane farmer iz fotelje!

Nedostatak zastupljenosti žena u ruralnim područjima ne utječe samo na razvoj poduzetničkog ekosustava već sprečava mnoge žene da u potpunosti razviju svoje potencijale. Kako bi se doskočilo ovom problemu i unaprijedio položaj žena u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, pokrenut je Empowering Women in Agrifood program. EWA program organizira Lean Startup Hrvatska u suradnji s EIT Food. Riječ je o programu podrške namijenjenom poduzetnicama u ranoj fazi karijere u svrhu razvijanja održivog poslovanja. Program je pokrenut s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti i poticanju žena na zauzimanje vodećih pozicija u poljoprivredno-prehrambenoj industriji. U 6-mjesečnom programu poduzetničke inkubacije u Hrvatskoj sudjeluje 10 poduzetnica, a jedna od njih je i Ivna Podrug koja stoji iza startupa „Adopt a Chicken“. Ovo je njena priča.

Ideja iza startupa Adopt a Chicken

Uvoz konzumnih jaja u Hrvatsku iz europskih zemalja raste, a na godišnjoj razini iznosi preko 4 milijuna eura vrijednosti jaja.  Postavlja se pitanje, koje je porijeklo tih jaja što se svakodnevno konzumiraju i može li se vjerovati natpisima na ambalaži i raznim oznakama. Ovakvi primjeri nisu rijetkost u prehrambenoj industriji i trebaju hitna rješenja u vidu povećavanja transparentnosti i sljedivosti proizvoda. Spajanje digitalnog načina života sa održivim omogućuje kupcima da postanu dio proizvodnje. To je način gradnje povjerenja između proizvođača i potrošača i povećavanje transparentnosti proizvoda.

Peradarstvo je neophodan dio stočarske proizvodnje, ali nosi određene negativne posljedice za okoliš. Rješenje za umanjivanje negativnih utjecaja je regenerativna poljoprivreda kojom se bavi startup Adopt a Chicken. Cilj je ulagati u mobilne samoodržive peradarnike koji umanjuju štetni učinak na okoliš, koriste solarnu energiju i regeneriraju zapuštene pašnjake. Koke su u svom prirodnom okruženju, slobodno se kreću i transportiraju s pašnjaka na pašnjak.  Regenerativno peradarstvo je tek u začecima u RH i želim postaviti pozitivan primjer drugima jer postoji veliki potencijal, naročito na području Dalmatinske zagore zbog očuvanja krških pašnjaka.

Razvoj poslovanja 

Cilj startupa Adopt a Chicken je uspostaviti web stranicu preko koje bi kupci imali priliku posvojit svoju koku, dati joj ime i pratiti je kroz sve faze proizvodnje. Planiran je videonadzor uživo i tjedni izvještaji na mail adresu. Ideja funkcionira na principu mjesečne pretplate koja osigurava svježa jaja na kućnu adresu, uz popratne informacije.

Osim online usluge, vrata farme koja se nalazi u Dicmu pokraj Splita su uvijek otvorena te je moguće fizički posjetit koke i iskoristit tu priliku za obiteljski izlet na svježem zraku u dalmatinskoj zagori.

O polaznici EWA programa

Ivna Podrug apsolventica je na Agronomskom fakultetu i treća je generacija peradara s tradicijom dugom preko 40 godina. Ivna prati trendove današnje poljoprivrede, s naglaskom na dobrobit životinja i okoliš. Startup trenutno stavlja naglasak na podni uzgoj, a uskoro slobodni i ekološki. Sva  jaja su proizvedena bez upotrebe antibiotika, hormona i ostalih dodataka. Ivna ističe: “Svaki naš proizvod nosi dio nas, naše tradicije i obitelji”. 

Ivna ističe kako joj je Empowering Women in Agrifood program otvorio mnoga vrata.

“Uz pomoć poznastava koje sam stvorila sudjelovajući u programu, pronašla sam buduće partnere. Upoznala sam osnivače ruraline.com koju su mi ponudili priliku da postanem dio njihove priče. Pomogli su mi riješiti problem transporta i logistike, što mi je od velikog značaja za nastavak ove priče. 

Također, imam samo riječi hvale za svog mentora Hermesa koji mi je nesebično pružio svoje vrijeme i vrijedne savjete. Uvijek je tu za motivaciju i spreman je odgovoriti na brojna pitanja. 

Zahvalna sam na EWA programu jer mi je pomogao da upoznam novi dio sebe i izađem iz zone komfora. Smatram da je jako važno za žene u poljoprivredi da izgrade samopouzdanje, a sudjelovanje u ovakvim programima je veliki korak k tome. “

O EIT Food inicijativi

EIT Food je najveća i najaktivnija svjetska zajednica za inovaciju hrane. Snažno potiče inovacije s ciljem izgradnje prehrambenog sustava koji će proizvoditi zdravu i održivu hranu.

Uz potporu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije, EIT Food inicijativa ulaže u projekte, organizacije i pojedince koji dijele njihove ciljeve za zdrav i održiv prehrambeni sustav. Istovremeno, omogućavajući inovacijski potencijal u poduzećima i sveučilištima, ohrabruju startupe u poljoprivredno-prehrambenom sektoru na razvoj novih tehnologija i proizvoda. Poduzetnike i stručnjake opremaju vještinama potrebnim za transformaciju prehrambenog sustava, a potrošače stavljaju u središte njihova rada pomažući u izgradnji povjerenja kada je u pitanju podrijetlo njihove hrane.

EIT Food je jedno od devet inovacijskih zajednica koje je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), neovisno tijelo EU-a osnovano 2008. za poticanje inovacija i poduzetništva diljem Europe.

Saznajte više na www.eitfood.eu ili ih zapratite putem društvenih mreža: TwitterFacebookLinkedInYouTube i Instagram.